Sări la conţinut

Filajul securităţii asupra lui Gelu Voican Voiculescu (1984-1985)

28 iunie 2015

Actualizare 23 aprilie 2018: Înlocuire pagini cu nume anonimizate din rapoartele de filaj din zilele de 13-14 mai 1985 și 14-15 iulie 1984 cu pagini fără anonimizare.

Din dosarul CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu prezint cititorilor nişte note de filaj ale securităţii asupra fostului viceprimministru FSN-ist. Lucrătorii CNSAS au anonimizat numele lui Gelu Voican Voiculescu (să le fie ruşine!), dar ştiu că e vorba de el din alte elemente ale dosarului şi din faptul că el avea porecla „Călugărul” în documentele securităţii.

Pe saitul meu principal am prezentat şi transcrierea uneia din notele de filaj: O zi din viaţa lui Gelu Voican Voiculescu (linc).

La un moment dat apar şi nişte fotografii făcute în timpul filajului, de calitate foarte proastă. Bănuiesc că CNSAS intenţionat a stricat calitatea fotografiilor pentru apărarea datelor cu caracter personal. Explicaţiile fotografiilor, făcute pe versoul paginii cu fotografiile, pot apărea în oglindă la scanare.

Pe saitul meu principal am publicat o mulţime de articole despre procesul cu Gelu Voican Voiculescu şi CNSAS prin care se doreşte lămurirea colaborării cu securitatea a lui Gelu Voican Voiculescu (proces prin intermediul căruia am ajuns în posesia documentelor), cît şi alte documente din dosarul de securitate a lui Gelu Voican Voiculescu. Vezi:
Gelu “748000 de euro” Voican: “Despre faptul că falsific deconturile, în afară de şeful meu, mai cunoşteau majoritatea colegilor mei”
“Inculpatul Voiculescu Gelu Voican a dat dovadă de sinceritate în timpul urmăririi penale”
Analiză a Securităţii: “Voiculescu Gelu solicită sarcini pe linie SLOMR, menţionînd pe un ton de reproş că dacă nu-l folosim cîndva se va retrage undeva la ţară şi va creşte păsări”
Gelu Voican Voiculescu, chemat la securitate pentru un presupus plan de părăsire a ţării: “Contactul avut m-a îmbogăţit în viziunea mea asupra unor realităţi sociale, resimţind că realmente există preocuparea de a se veghea asupra destinelor oamenilor”
Gelu Voican Voiculescu, amintiri despre un cetăţean dominican
Securitatea, bănuitoare faţă de Gelu Voican Voiculescu
Istoria lui Gregorian Bivolaru “în toată intimitatea devenirii sale existenţiale”, scrisă pentru securitate de Gelu Voican Voiculescu
Gelu Voican explică securităţii: Gregorian Bivolaru e greu recuperabil prin reeducare. Numai un stagiu militar dur, făcut anume pentru a-l frînge, cu toate asprimile cîmpului de instrucţie la infanterie, l-ar putea lecui
Gelu Voican despre persoana care i-a adăpostit cărţi şi xeroxuri: “Discutînd pe marginea unor aspecte social-economice din ţară sau de ordin cultural, am reţinut că făcea unele aprecieri care puteau fi interpretate ca negative”
Paul Goma, în dosarul CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu
Securitatea despre Gelu Voican Voiculescu: “Se confirmă pe a treia linie că a deconspirat legătura cu organele de securitate”
Departamentul juridic al CNSAS a cerut declararea lui Gelu Voican Voiculescu drept colaborator al securităţii
Nota de constatare a CNSAS în cazul Gelu Voican Voiculescu
Raport al securităţii despre Gregorian Bivolaru
Spicuiri din dosarul CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu, despre Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei
Spicuiri din dosarul CNSAS a lui Gelu Voican Voiculescu, despre Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (2)
Biblioteca lui Gelu Voican Voiculescu, confiscată şi apoi restituită de securitate

FilajGVV01
FilajGVV02 FilajGVV03 FilajGVV04 FilajGVV05 FilajGVV06 FilajGVV07 FilajGVV08 FilajGVV09 FilajGVV10 FilajGVV11 FilajGVV12  DSCN5494Filaj13-140585DSCN5495Filaj13-140585 FilajGVV15
DSCN5497Filaj14-150784
DSCN5498Filaj14-150784
FilajGVV18 DSCN5500Filaj14-150784 FilajGVV20

Reclame
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: